Veelgestelde vragen
Wat kost thuiszorg van De Zorgheuvel
In de meeste gevallen kunt u de kosten vanuit een WLZ/PGB indicatie vergoed krijgen. Onze zorgcoördinatoren kijken graag met u naar de mogelijkheden hierin. Uiteraard is het ook mogelijk om de kosten particuleer te vergoeden, ook deze optie kunt u aan onze zorgcoördinator voorleggen.
Wat is een PGB?
Het persoonsgebonden budget (PGB) is een door de overheid beschikbaar gesteld geldbedrag waarmee u zelf (inwonende) zorg kunt inkopen. Het persoonsgebonden budget wordt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gefinancierd.
Hoe vraag ik een PGB aan?
Om in aanmerking te komen voor een PGB moet u een CIZ-indicatie hebben. Het CIZ is de instelling die bepaalt of u recht hebt op een PGB en welke zorgindicatie u nodig heeft.
Kunt u mij helpen met het aanvragen van een PGB?
Ja, dat kunnen wij. Wij hebben contact met PGB-bureaus. Dit zijn bureaus die u kunnen helpen bij het aanvragen en het beheren van uw PGB. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te door te nemen.
Wat doet een zorghulp van De Zorgheuvel precies?
Een zorghulp van De Zorgheuvel helpt bij de persoonlije verzorging, begeleiding individueel en schoonmaken van de woning. Onze zorghulp verricht echter geen voorbehouden handelingen. Hiertoe zijn ze niet bevoegd. Als u puur verpleegkundige zorg nodig hebt, kunt u zich daarvoor wenden tot de lokale wijkteam.
Is de taal een probleem?
Nee, in bijna alle gevallen blijkt dat geen enkel probleem. Onze zorghulpen spreken Duits of Engels. Dit wordt met u afgestemd tijdens de vrijblijvend intakegesprek. Meestal leert de zorghulp snel een aantal nuttige woorden in het Nederlands. Hierdoor is noodzakelijke communicatie geen probleem. U woont samen in één huis en zult in korte tijd aan elkaar gewend raken. Wij zijn zelfs bezig met het organiseren van een taalcursus, specifiek afgestemd op de hulp in huis.
Wat houdt ‘inwonend’ precies in?
Dit houdt in dat de zorghulp tijdelijk bij u in huis komt wonen. U heeft hiervoor minimaal een aparte kamer met een bed beschikbaar. De zorghulp maakt gebruik van uw keuken en badkamer en eet met u mee. De kosten hiervoor zijn voor u en komen bovenop de vergoeding van onze diensten .
Hoe is de zorghulp verzekerd?
De zorghulp is in het land van herkomst verzekerd. Die verzekering is ook geldig in Nederland. Daarnaast is ook De Zorgheuvel verzekerd voor eventuele schade die een zorghulp bij u veroorzaakt.
Hoe lang blijft een zorghulp?
U kunt uitgaan van een periode tussen 6 weken en 3 maanden. Daarna wordt de zorghulp gewisseld met een andere zorghulp. Ons streven is dat u 2 vaste zorghulpen heeft die elkaar afwisselen.
Ik heb verpleegkundige zorg nodig, kan dat ook?
De zorghulp is niet bevoegd om in Nederland voorbehouden handelingen uit te voeren. Voor voorbehouden handelingen verwijzen wij u naar de wijkzorg. De zorghulp en het wijkteam vullen elkaar aan. Samen is de zorg compleet geregeld.
Hoe komt mijn zorghulp naar Nederland?
De Zorgheuvel begeleidt de reis van thuisland naar Nederland, tot aan uw voordeur en vice versa. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken.
Hoe is de begeleiding geregeld?
Uw zorgcoördinator neemt geregeld contact met u op om te overleggen of alles naar wens is. Wij streven naar een perfecte match tussen u en uw zorghulp omdat we weten hoe belangrijk dat is. Als dat nodig is, overleggen we ook met de zorghulp. Zowel u als uw zorghulp moeten beide tevreden zijn.
Is de zorghulp gediplomeerd?
Jazeker, bijna alle zorghulpen hebben in hun thuisland een opleiding in de zorg gevolgd. Nog belangrijker de meeste zorghulpen hebben ook al ervaring in de zorg. Na het intakegesprek selecteren wij voor u een selectie van zorghulpen. Bij die selectie staan tevens de opleidingen en werkervaring aangegeven.
Kunnen we met een zorghulp spreken voor hij/zij naar Nederland komt?
Dat is zeker mogelijk. Sterker nog, wij raden u zelfs aan om dat te doen. U kunt altijd videobellen zodat u echt ‘live’ kennis kunt maken met een zorghulp.
Ik ben niet tevreden met de zorghulp. Wat nu?
Neemt u dan direct contact op met uw zorgcoördinator. Uw zorg is té belangrijk om er ontevreden over te zijn. Want uw zorg is onze zorg!
Ik ga op vakantie en wil mijn zorghulp meenemen. Is dit mogelijk?
In overleg is bijna alles mogelijk. Het is wel belangrijk om de wisselmomenten goed in de gaten te houden, want een wissel vindt om logistieke redenen altijd plaats in Nederland.
Heeft u verder nog vragen? neem dan gerust contact met ons op.